Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP’ers straks ook bij burn-out

Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP'ersZZP’ers hebben voortaan bij bedrijfsongevallen dezelfde rechtsbescherming als de werknemers in dienst van de organisatie. Dit heeft de Hoge Raad op 23 maart 2012 uitgesproken in een zaak die was aangespannen door een ZZP’er die bij een bedrijfsongeval zijn been verloor. Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP’ers zal hetzelfde worden als voor eigen personeel.

Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP’ers kan nadelig worden voor veel organisaties
Door deze uitspraak verandert er nogal wat voor organisaties. Hierdoor kunnen zij voortaan aansprakelijk worden gesteld voor (letsel)schade bij ZZP’ers. Door deze uitspraak zullen veiligheidsmaatregelen net als bij vast personeel gaan gelden voor ZZP’ers. Een voorwaarde zo stelt de Hoge Raad is dat de werkzaamheden van de ZZP’er ook door eigen werknemers had kunnen worden uitgevoerd.

Been verloren; Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP’ers is een feit!
De uitspraak vond plaats op 23 maart 2012 in een zaak die een ZZP’er had aangespannen tegen zijn voormalige opdrachtgever, het bedrijf Allspan Barneveld B.V. De man raakte betrokken bij een bedrijfsongeval in 2005 uiteindelijk zijn been kwijt door reparatiewerkzaamheden aan een vezelverwerkingsmachine. De man had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde zijn opdrachtgever aansprakelijk.

Op basis van deze uitspraak zal er voor werkgevers veel kunnen veranderen omdat er dezelfde zorgplicht gaat gelden als voor de eigen werknemers. Dit kan erin resulteren dat ingehuurde IT ZZP’ers straks ook bij burn-out of stressklachten de opdrachtgever aansprakelijk kunnen gaan stellen. Hiervoor ligt er nu voldoende jurisprudentie om aansprakelijk gesteld te worden als opdrachtgever.

De volledige uitspraak is hier te vinden

Vraag hieronder uw gratis ziekteverzuim tips op



Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP’ers is vanaf nu een feit en zal het aantrekken van frelance medewerkers een stuk minder aantrekkelijk maken voor de toekomst.
Werkgeversaansprakelijkheid voor ZZP'ers