Wat zijn de burn-out symptomen?


De burn-out symptomen zijn voor iedereen anders!

wat zijn de Burn-out symptomenBurn-out symptomen worden vaak beschreven in drie stadia van uitputting en opgebrand zijn, tot het verloren geloof in je zelfvertrouwen, of het ontbreken van je eigen kunnen. We spreken over drie symptomen bij burn-out:

1.Het ontbreken van zelfvertrouwen, alles lijkt moeilijk en zaken die voorheen tot je gewone routine behoorden, vormen nu een berg waar je tegen op kijkt.

2.Uitzichtloosheid, wat zich kenmerkt doordat er voor een hele hoop zaken geen oplossing lijkt te zijn. De persoon zit vaak letterlijk met de handen in het haar.

3.Vermoeidheid, hoewel dit niet bij iedereen voorkomt is dit toch een veel gehoorde klacht.

En dan?

Hoe komt het dat je tot deze situatie gekomen bent en, nog belangrijker, hoe kun je er verandering in aanbrengen? Burn-out kun je vergelijken met een opwindbaar speelgoedautootje wat iedereen wel kent van vroeger. Je draait het autootje op met het sleuteltje en zet het dan op de grond. Je speelgoedauto schiet er als een raket vandoor, tot de auto een muur of ander obstakel tegenkomt. Het autootje staat nu stil, maar de wielen draaien nog door, net zolang tot het opwindmechanisme zijn spanning verliest.

Je kunt het autootje opnieuw opdraaien en de koers veranderen. Toch verandert er niet veel het autootje blijft vastlopen tegen obstakels. Ondanks de nieuwe aandrijfkracht, komt het autootje geen centimeter verder. En weer verdwijnt de energie in een poging het onmogelijke mogelijk te maken. Dit is wat vaak een burn-out veroorzaakt. Je hebt niet meer door dat je tegen een obstakel aan het duwen bent en je gaat ermee door tot dat je niet meer kunt.

Wat vooral niet doen bij burn-out symptomen
De oplossing is niet het autootje van de muur afhalen, weer opwinden en neerzetten op de grond, want het zal weer doorgaan tot het iets tegenkomt en de situatie zal wederom hetzelfde zijn. Stilstand en de wielen blijven doordraaien tot de energie helemaal op is.
De oplossing voor het autootje, en de burn-out symptomen is het een stuur, remmen en een gaspedaal geven zodat het zelf z’n snelheid kan controleren en op tijd kan bijsturen om obstakels te vermijden. En dit is precies wat de opening | burn-out specialisten doet voor mensen met burn-out symptomen. Inspirerend voorop! is niet voor niets onze slogan wij vinden altijd een opening om het verschil te kunnen maken.

Voor meer informatie over onze aanpak en de mogelijkheden bij een burn-out neem contact met ons op of bekijk de grote hoeveelheid aan informatie op onze website.

Als manager van een afdeling of HRM’er kunt u door het onderstaande formulier in te vullen toegang krijgen tot een rapport met meer informatie over burn-out en informatie over hoe u zelf werknemers met stress klachten waaronder burn-out kunt begeleiden.

Burn-out is niet voor watjes!