Wat is Burnout

zie ook onze “uit je burnout inspiratiemiddag”

Wat is burnout en hoe kan je het voorkomen?

De algemene opvatting is dat burnout het proces van opgebrand zijn is en dat de gene die het betreft geen energie en motivatie meer heeft om door te pakken. MAAR dat is niet de enige symptoom van burn-out. Burn-out is een proces dat langzaam verloopt en vooraf gegaan wordt door allerlei vormen van stress en burnout verschijnselen. Je merkt pas dat je een burnout hebt wanneer je op een dag niets meer kan of wil. Steeds vaker zijn het jonge werknemers waarvoor niets teveel was en ineens vallen zij om. van de huidige 30’ers heeft een groot deel al een burn-out gehad. Met een burn-out zit de medewerker als het ware vast in zijn eigen cocon en weet geen weg om eruit te komen.
De wat is burnout vraag is eenvoudig te beantwoorden. Burnout kenmerkt zich door 3 symptomen, tw:

 1. Het ontbreken van zelfvertrouwen, alles lijkt moeilijk en zaken die voorheen tot je gewone routine behoorden, vormen nu een berg waar je tegen op kijkt.
 2. Uitzichtloosheid, wat zich kenmerkt doordat er voor een hele hoop zaken geen oplossing lijkt te zijn. De persoon zit vaak letterlijk met de handen in het haar.
 3. Vermoeidheid, hoewel dit niet bij iedereen voorkomt is dit toch een veel gehoorde klacht.

De symptomen van burnout
Er zijn allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van burn-out symptomen. Maar of het nu werkomgeving gerelateerd is of vanuit de privé situatie, de oorzaak op de vraag Wat is burnout? zit dieper. Burn-out is te herkennen aan vele symptomen, hieronder staan er enkelen genoemd:

 • Niet meer kunnen genieten, geen plezier meer hebben
 • Slaapproblemen, heel veel slapen of juist niet kunnen slapen
 • Vermoeidheid of uitgeput voelen,
 • Pijn in rug of nek of hoofdpijn
 • Gejaagdheid; irritatie, huilbuien
 • Verhoogde bloeddruk, hartkloppingen etc.
 • Maagpijn, darmproblemen
 • Piekeren en angstgevoelens
 • Minder presteren en meer fouten maken
 • Behoefte aan externe prikkels (spannende activiteiten; vreemdgaan, altijd weg zijn)
 • Overmatig alcohol of drugs gebruiken of slaapmiddelen gaan innemen
 • Er zijn vele testen te vinden die je vertellen of je burnout symptomen hebt. Kenmerkend is het gevoel ‘op’ te zijn en vast te zitten.

de vraag wat is burnout ligt ook verborgen in onze cultuur en hoe organisaties zijn ingericht

De oorzaak ligt in onze westerse manier van denken, controleren en handelen. Hieronder is de circle of life weergegeven die over het algemeen zeer herkenbaar zal zijn.

Wat is burnout

Op de middenlijn op 1/1 begint het allemaal. 1/1 is een willekeurig begin maar het kan ook 1 januari in het bedrijfsleven. We beginnen iedere activiteit met zaadjes. Deze zaadjes stop je in de grond om te laten groeien. Dit doe je ook door bijvoorbeeld ergens te gaan werken of een relatie te beginnen. Dit is de start. Vanuit deze start komt er vanzelf een resultaat in de vorm van het ontkiemen van de zaadjes in de vorm van een spriet. Later komen er blaadjes aan en de vertakking van de struik of boom is een feit.

In bovenstaande voorbeeld is dat netzo. Na je inwerk periode voel je je steeds zekerder en begin je onderdeel uit te maken van het bedrijf waarvoor je werkt. Het zelfde in je nieuwe relatie waar langzaam de houvast aan elkaar begint te ontstaan en de relatie stabielere vormen begint aan te nemen.
Uiteindelijk wordt het feest zoals op het plaatje in de vorm van de vruchten die groeien en rijp worden. In je baan behaal je je eerste successen en in je relatie is dit niet anders. We vieren dit in welke vorm dan ook. Zakelijk krijg je dan vaak een bonus of salarisverhoging. In je relatie ga je misschien wel iets leuks doen. En in het plaatje pluk je de vruchten van je succes.

Hierna begint het belangrijkste proces wat in het westen niet meer wordt toegepast. De vruchten kunnen we na het plukken ook verder behandelen zoals op het plaatje. Je maakt er een lekkere maaltijd mee en dan begint het moment van reflectie en genieten van het harde werk wat is gedaan. Dan hoeft de vraag wat is een burnout niet te worden gesteld.

In je baan of je relatie zou je moeten kijken wat het allemaal heeft opgeleverd en benoem de mooie dingen die je hebt bereikt. Natuurlijk heb je een beoordelingsgesprek van een paar uur of een dag met je baas een keer per jaar! En gelijktijdig maak je dan plannen voor de toekomst. Maar deze periode van reflectie is erg kort ten opzichte van het proces wat eraan vooraf gaat.

Kijken we naar de natuur en de seizoenen, dan zijn de vruchten rijp als er veel of lang licht is. Er is dan ook veel van een bepaalde groeizame energie. Daarna wordt het minder licht en de dagen worden korter en de nachten langer. Dit is niet voor niets. De natuur heeft na de bloeiperiode rust nodig om in het voorjaar er weer tegen aan te gaan. Deze rust en reflectieperiode is essentieel om tot mooie nieuwe resultaten te komen in de vorm van nieuwe vruchtjes.

Burnout is dan ook het proces van maar doorgaan en te weinig tijd besteden aan reflectie en bijtanken. Uiteindelijk stopt het vanzelf en is burnout het resultaat. Onze behandeling van burnout is erop gericht de cliënt eerst ta laten bijtanken tot hete energie niveau weer op orde is. Goed eten, eventueel sporten maar vooral weer gezond worden in lijf en hoofd.

Wij gaan opzoek naar wat nodig is om te herkennen waar stress overgaat in ongezonde stress wat uiteindelijk burnout veroorzaakt. Wat is ervoor nodig dat de cliënt op tijd aan de bel/rem trekt om het niet zover te laten komen.

Meer lezen over burn-out en het ontstaan ervan KLIK HIER

Zelf aan de slag met de vraag wat is burnout, op uw afdeling als manager of HRM afdeling met uw werknemers? Vul dan het onderstaande formulier in en u krijgt van ons waardevolle tips om stress gerelateerde klachten zelf op te pakken.

Bibliotherapie is een duurzame manier om antwoord te krijgen op de vraag wat is burnout en hieraan met de werknemers zelf verder te werken. Deze methode is zeer succesvol en wordt ondersteund met het boek Gefeliciteerd met je burn-out van Marina schriek.