Vervangingskosten van medewerkers

Vervangingskosten van medewerkers in kaart gebracht

Uit 30 case studies van elf verschillende (amerikaanse) onderzoeksrapporten die Heather Boushey en Sarah Jane Glynn bestudeerden, bleek dat de vervangingskosten van medewerkers hoger is dan je zou verwachten. Het blijkt dat het vervangen van een medewerker gemiddeld 21% van het bruto jaarsalaris van de medewerker kost. Het loont dus om mensen aan boord te houden en te investeren in goede relaties om zodoende kosten te besparen. HRM kampt al langere tijd met het inzichtelijk maken van verloop en dit soort vraagstukken zodat deze case studie als geroepen komt. Vaak lijkt het gunstig om een onder-presterende medewerker te vervangen maar de cijfers geven aan dat een beetje coaching al snel is terug verdiend. Het tegengaan van verloop door goede begeleiding betaalt zich, aldus de studie snel terug.

Hoe specialistischer hoe duurder
Vervangingskosten van medewerkersEnkele resultaten uit de bestudering van de case studies voor de vervangingskosten van medewerkers gaven aan dat specialisten en goede managers of bestuurders het duurst zijn om te vervangen. De gemiddelde kosten voor het vervangen van een medewerker met een bruto jaarsalaris van rond de 30.000 dollar bedraagt 21% van het bruto jaarsalaris. Voor het vervangen van lager geschoolde medewerkers met een lager bruto jaarsalaris van 30.000 dollar zijn de vervangingskosten van medewerkers gemiddeld 16% van het jaarsalaris. Voor het vervangen van managers en specialisten lopen de kosten snel op vanwege het inwerken, up to speed brengen en de W&S kosten (werving en selectie) van deze beroepsgroep. Uit de studie bleek dat voor het vervangen van people managers of bestuurders met feeling voor de zaak, wel percentages tot 213% van het jaarsalaris werden gevonden. Alle in de case studie gerapporteerde kosten varieerden van 16% voor simpel te vervangen functies zoals productie medewerkers tot 213% voor specialisten, people managers en bestuurders.

De vervangingswaarde hangt sterk af van de soort functie, de gevraagde specialistische kennis en vaardigheden van de medewerker. In sommige gevallen leidde het vertrek van een medewerker op een afdeling tot een totaal andere cultuur zodat de reparatie en coachingskosten nagenoeg onschatbaar waren geworden. De onderzoekers schrijven in het rapport hierover “Maintaining a stable workforce by reducing employee turnover through better benefits and flexible workplace policies also makes good business sense, as it can result in significant cost savings to employers.”

Mensen aan boord houden loont
Het blijkt uit de studie dat het loont om goed te kijken wat, naast de skills van bepaalde medewerkers, hun invloed op de groep blijkt te zijn. Deze waarde wordt nog al eens onderschat. Zo blijkt dat goede managers een groep kunnen maken of breken en dat het vertrek van een goede people manager enorm in de papieren kan lopen. Andersom geldt natuurlijk ook dat een slecht functionerende groep met een andere manager tot betere resultaten kwam. De kansen zien de onderzoekers vooral in duidelijke benefits en flexibele omgang met elkaar. Het is al vaker gebleken dat soepele arbeidstijden een enorme impact hebben op het grijs verzuim van organisaties. De ruimte om eens wat later te beginnen of eerder te stoppen doen het overal erg goed.

Meer weten over het terugdringen van verloop in organisaties, schrijf u in voor onze burn-out tiplijst.

Leon Brinkers