Smartphone verantwoordelijk voor depressie-golf

Het aantal mensen met depressieklachten is de laatste jaren enorm toegenomen. Op dit moment hebben depressieve klachten de twijfelachtige eer om met stip op nummer één te staan in de lijst van arbeidsgerelateerd verzuim. Het aandeel is maar liefst 30%. Ook jongeren ontspringen de dans niet. Steeds meer jongeren lijden aan een depressie, waarbij zelfmoord hand over hand toeneemt. De sombere gevoelens en het niets meer leuk vinden komen niet zomaar uit de lucht vallen.

Op onderzoek naar de herkomst van depressie
In mijn onderzoek naar oorzaken, heb ik o.a. gekeken naar voeding. Vanwege de huidige teeltmethoden wordt er veel gebruik gemaakt van allerhande kunstgrepen om maar te zorgen dat gewassen in recordtempo oogstbaar zijn. Omdat alle kracht van de plant opgaat aan de snelle groei, eten we feitelijk ‘lege voeding’. Ook de snelle wereld waarin we leven zorgt voor ‘lege voeding’, met alle oppervlakkige contacten die we onderhouden. Het komt er op neer dat velen een afgestompt leven leiden en daar depressief van worden. Er is nog een bijkomende factor, die wordt veroorzaakt door het voortdurende gebruik van smartphones die in omloop zijn. Het valt op dat de lichaamshouding van smartphone gebruikers opvallend veel lijkt op die van iemand met een depressie. Deze lichaamshouding is verantwoordelijk voor de explosieve stijging van depressie met name onder jongeren.

Probeer het zelf
Iedereen kan eenvoudig uitproberen hoeveel invloed je lichaamshouding en je gemoedstoestand op elkaar hebben met de volgende oefening.
Deze twee oefeningen kosten maar een minuut van je tijd en maken alles duidelijk.

  • 1. Ga rechtop staan. Stel je voor dat je net iets hebt gedaan waar je enorm tegenop zag en wat je erg moeilijk vond. Maar je hebt het volbracht en je hebt dat zelfs beter gedaan dan je zelf had kunnen bedenken. Je hebt dus net iets gedaan waar je enorm trots bent. Ga staan en roep dat trotse gevoel in jezelf maar op!

En hoe stond je erbij? Wat was je lichaamshouding? Hield je je hoofd omhoog. Stonden je schouders iets omhoog, recht op je lijf, had je een glimlach op je gezicht en was je ademhaling vol en krachtig? Voelde je hoe je ogen straalden?
Klopt hè! Dat is de lichaamshouding die hoort bij succes, je goed voelen en waardering voelen voor je zelf. Je straalt als het ware en je neemt een lichaamshouding aan die daarbij hoort.

  • 2.Blijf nog even staan en stel je nu iets voor wat je moeilijk vindt of waar je erg tegen opziet en waar je maar geen oplossing voor vindt….

Hoe stond je er nu bij? Merkte je het verschil? Je schouders waren helemaal naar beneden, je had je hoofd een beetje schuin naar beneden, je ogen waren teneer geslagen, je had een sombere blik in je ogen en je mondhoeken waren naar beneden. Je ademhaling was oppervlakkig en licht. Je armen naar beneden of voor je gekruist over elkaar ter bescherming van jezelf. Deze houding was totaal anders dat de onoverwinnelijke houding die je bij de eerste opdracht uitprobeerde.

Iedere emotie heeft zijn eigen lichaamshouding
Smartphone verantwoordelijk voor depressie-golfDeze twee oefeningen laten zien dat bij iedere emotie een bepaalde lichaamshouding hoort. Nu de verklaring waarom de smartphone verantwoordelijk is voor de enorme toename van depressieve klachten.
Kijk eens naar jezelf wanneer je met je smartphone, ipad of dergelijk apparaat bezig bent. Hoe sta of zit je. Wat valt je op? Wat is de stand van je hoofd, wat is je gezichtsuitdrukking, hoe staan je ogen, je schouders en hoe is je ademhaling?
Lijkt deze lichaamshouding niet verdacht veel op de houding die hoort bij een situatie wanneer je ergens enorm tegenop ziet of je ernstig zorgen maakt?

Door een lichaamshouding aan te nemen, schep je een omgeving waarin het gevoel en de gedachten die bij deze houding automatisch worden ingevuld. Ze horen immers bij elkaar. Daarom is het resultaat van de lichaamshouding bij het gebruik van o.a. de smartphone de hoofdreden voor de explosieve stijging van depressie en gevoelens van stress en machteloosheid van zoveel mensen.

Leon Brinkers burn-out specialist @deopening.nl