Schuldhulpverlening voor gemeentes per 1 juli in werking

Er gaat veel veranderen in de schuldhulpverlening

Met ingang van 1 juli 2012 treedt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking, met uitzondering van de artikelen 5 (moratorium) en 11 (basisbankrekening) dat is te lezen in het staatsblad dat net gepubliceerd is.

De NVVK de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren is verheugd met dit bericht, aangezien inwerkingtreding per 1 januari 2013 tot voor kort ook een optie was. De NVVK kijkt al enige tijd uit naar deze wettelijke basis voor de schuldhulpverlening.

Werk aan de winkel
Zijn de gemeentes er ook klaar voor, want voor hun komt er nu een hoop werk aan. Wij hopen dat gemeentes preventief ook nog wat gaan doen wat ook dat zal uiteindelijk hun taak worden. Wij pleiten voor het koppelen van de sociale overwaarden van de deelnemers. Mensen hebben vaak zoveel in zich waarmee ze anderen ook weer verder kunnen helpen en dat kan worden gemobiliseerd. Op deze manier worden alle deelnemers sterker van hun bijdrage aan de schuldhulpverlening en dat zou onze opzet zijn. Wij leren vooral middenkader en hoger personeel met geld omgaan door het spelen van het cashflowspel met de deelnemers.

Vaak herkenen de deelnemers zich in het spel en zien van andere deelnemers de mogelijkheden die er zijn om schulden te verminderen en weer controle te krijgen over hun situatie. Spelen is de beste manier om te leren en het cashflow spel leert de deelnemers om hun blikveld te verbreden. Het spel is de basis waarmee de deelnemers inzicht krijgen en daarna kan er gericht verder worden gewerkt naar een definitive oplossing.

Meer over schulden en het oplossen ervan kunt  u vinden door HIER te klikken