Mijn Businessbootcamp

Aan de vooravond van een 2de editie van CleanDrinks Breda morgenavond, denk ik nog terug naar de eerste editie in april. Marina Schriek mijn partner, zowel zakelijk als in mijn prachtige leven waren overeengekomen dat ik ‘de kar zou trekken’.
Ik was ambitieus en had grote plannen gemaakt voor dit eerste evenement. Ik had negen studenten van de NHTV tot mijn beschikking en dan moet je toch wat neer kunnen zetten!

De studenten, allen zo rond de 20 jaar, hadden als studieopdracht, ‘het organiseren van een evenement’, meegekregen van school. Zij waren gewend bijvoorbeeld een diner te organiseren voor 6 personen of zoiets.

Wij brabo’s houden wel van een feestje dus mijn opdracht was het organiseren van een gratis groene netwerkborrel voor het bedrijfsleven. Dit was al voor de 3de keer in Amsterdam georganiseerd en wij waren er telkens gast. De target qua bezoekers voor onze CleanDrinks had ik op 300 personen gezet en ik wilde een grote spreker!
Als je wat wil bereiken in je leven moet je buiten je kaders gaan, weet ik nu. Toen was dat best een uitdaging en dat met 9 jonge honden! Ga er maar aanstaan.

Mijn aanpak was eenvoudig. In een meeting met de studenten zette ik uiteen wat de opdracht was, en bepaalden we gezamenlijk hoe we daar invulling aan zouden geven. Mijn volgende opdracht aan de studenten was om zo snel mogelijk zoveel mogelijk  fouten te gaan maken, ‘practice the art of failing forwards’ of te wel ‘val zo vaak mogelijk en zo vlug mogelijk plat op je bek’ want die fouten maak je daarna niet meer en je leert heel snel nieuwe dingen.
Deze inzichten had ik opgedaan tijdens de businessbootcamp in februari bij OpenCircles waarvoor ik was uitgenodigd. Ik had dit aanbod aangepakt vanwege de eerste drie regels bovenaan de uitnodiging. Dat voelde goed en de rest lees ik dan niet meer. Voor mij is dat niet raar, ik doe alles op gevoel en het klopt altijd. Mijn keuze pakte ook heel goed uit, want ik had vleugels gekregen na deze training en geen uitdaging was me te groot.

Voor CleanDrinks Breda was de grootste uitdaging het budget rond te krijgen van ruim zevenduizend euro met studenten. Zij moesten het doen. En zoals ze veelvuldig aangaven waren ze druk bezig met bellen naar bedrijven. Op een vrijdag maakte ik de som op, en vroeg hen hoeveel sponsoring er rond was en hoeveel er nog te gaan was. Maandag was de deadline en we gingen toen een committent aan voor vele duizenden euro’s met onze spreker Michael Braungart, de cradle to cradle goeroe.

‘We zijn met heel veel bezig’ kreeg ik terug. Ok, dat is mooi maar wie kan ik nu een factuur sturen? Een stilte volgde en daar bleef het bij. Ok, was mijn antwoord. Ik ga jullie helpen, want het is zonde om nu de heleboel af te zeggen en bovendien halen jullie dan een onvoldoende voor deze opdracht.

Tijd om uit mijn comfortzone te stappen en er vol voor te gaan. Vrijdagmiddag ben ik gaan bellen met bedrijven waar de studenten niet doorheen kwamen en met een paar grote bedrijven in de omgeving Breda. Woensdag was het rond en konden we groen licht geven aan het project CleanDrinks Breda. Ik heb zelfs nog een mini businessbootcamp gegeven aan een van onze sponsoren die moeite had om zijn producten aan de man te brengen. Ook hij had uiteindelijk een geslaagde avond en de doorbraak gemaakt met zijn bedrijf. Later brachten de studenten zelf ook nog sponsors aan. Ze hadden gewoon een voorbeeld nodig, om geloof in zichzelf te krijgen, net als ik bij de training van Nisandeh had gekregen.

Nu staat dit weekeinde een nieuwe businessboot camp voor de deur, met vele honderden mensen. Voornamelijk zelfstandigen of kleine bedrijven die ook door willen pakken net als de studenten van toen.
Mijn advies aan jullie en aan alle ondernemers, ga buiten je kaders, leer en maak jezelf niet klein. Je kan zoveel meer!

Succes en maak er iets moois van.

Leon Brinkers burn-out specialist