Medewerkers aan de Ritalin

Verplichten na de scholen straks ook de werkgevers hun medewerkers aan de Ritalin te gaan?

Medewerkers aan de RitalinEind januari waren Arie Boomsma en René Gude te gast bij De Wereld draait door en vertelden daar over hun ‘Ritalin-experiment’. Ze wilden na alle verhalen van gebruikers weleens weten wat Ritalin met je doet en probeerden het samen een dagje uit. Studenten gebruiken het om strakker te studeren en ook wordt het als party drugs veelvuldig gebruikt. In 2013 ging het ruim één miljoen keer over de toonbank in Nederland. Volgend op de uitzending rollen de voor- en tegenstanders in de diverse media over elkaar heen. De discussie is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Want worden de juiste vragen wel gesteld?

Een nepbalans met Ritalin?
Ritalin helpt velen een balans te (her)vinden. Jammer genoeg is het een chemische balans die van buitenaf komt. Want zonder pilletje is er geen balans. Is dat erg? Vele voorbeelden en argumenten worden aangehaald van voor- en tegenstanders. Uiteindelijk gaat het om een oud dilemma: is technische vooruitgang ook werkelijk winst? Dat iets mogelijk, maakt het niet per definitie wenselijk.

Medewerkers aan de Ritalin
Het werkgevers dilemma van Ritalin
Hoe is het voor werkgevers om mensen aan te nemen die alleen functioneren wanneer ze hun pillen innemen? Of andersom. Gaan we naar een maatschappij waar werkgevers hun werknemers verplichten om Ritalin te gebruiken als het even tegen zit?
Wat als mensen op latere leeftijd Ritalin-moe worden, net zoals vele vrouwen na jarenlang gebruik van orale anti-conceptie pil-moe worden? Moeten ze dan afkicken? Waar en hoe gaat dat dan in zijn werk? Verandert hun persoonlijkheid na het afkicken en moeten ze dan opnieuw solliciteren? Wat is de rol van HRM hierin of die van de leidinggevende?
En nog belangrijker, hoe voelt het voor al die mensen die jarenlang niet zichzelf waren omdat hun natuurlijke gedrag beïnvloed werd door de chemische substantie van Ritalin?
Schuiven we het probleem van de onbalans niet gewoon voor ons uit? Wat doen we onze kinderen, ouders, medewerkers, scholen en uiteindelijk onze maatschappij aan? Moet er niet door HRM, de ondernemingsraden, werkgevers en werknemersbonden een plan worden gemaakt voor de enorme stroom mensen die straks op de arbeidsmarkt komen die allen hun scholing hebben kunnen of moeten doorlopen op Ritalin?

Drugsgebruik op de werkplek
Wanneer je ontdekt dat één van de medewerkers verslaafd is aan cocaïne of heroïne en disfunctioneert dan is dat reden voor directe actie. Heroïne is oorspronkelijk ontwikkeld als geneesmiddel door het farmaceutische bedrijf Bayer. Ritalin* kan weleens het volgende geneesmiddel zijn dat later geclassificeerd zal worden als gevaarlijke harddrugs. De populariteit van Ritalin als partydrugs vanwege een gelijke werking als cocaïne spreekt boekdelen, ze noemen het niet voor niets Kiddy Coke, Vitamine R of Poor man’s cocaïne .
Ook wanneer Ritalin als medicijn op recept wordt gebruikt, kan het ernstige bijwerkingen hebben, waaronder nervositeit, slapeloosheid, anorexia (eetstoornis), onregelmatige polsslag, hartproblemen en gewichtsverlies. Ook stelt de fabrikant dat Ritalin een drug is waar je afhankelijk van wordt.

Ziekte is altijd onbalans
Als burn-out specialist krijgen we vaak cliënten die antidepressiva gebruiken. Ook al zo’n medicijn dat veel te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven wordt. Door alle bijwerkingen helpt op de lange duur mensen van de regen in de drup.
Als je je tanden nooit poetst, helpt een pepermuntje tijdelijk maar niet tegen de mondgeur als er iets onderliggend aan de hand is. Zo is het ook bij burn-out. Wie niets doet aan zijn slechte zelfbeeld en de uitzichtloze toekomst, verandert niets door het innemen van een medicijn en voorkomt op de lange duur niet een burn-out. Reden genoeg om kritisch te blijven bij een farmaceutische oplossing van een probleem, want de onderliggende oorzaak blijft bestaan.

* De werkzame stof in Ritalin is methylfenidate, dat door het Amerikaanse Bureau voor Wetshandhaving van Drugs in de USA, DEA (Drug Enforcement Administration) is geclassificeerd als een Schema II narcoticum dat dezelfde classificatie heeft als cocaïne, morfine en amfetamines.

Wilt u controle of heeft u vragen over een beleid over stimulerende middelen op de werkplek dan kunnen wij u vaak verder helpen. Bel ons op 0168-481717 om de mogelijkheden te bespreken of neem contact op met ons door hier te klikken.