Liefde moet je leren

Liefde moet je leren te ontvangen en te geven

Tijdens onze opvoeding leren we helaas maar weinig over relaties, terwijl dat juist zo belangrijk is voor het verdere verloop van je leven. We leren van voorbeelden: de geromantiseerde versies in boeken, films en soapseries en natuurlijk van je eigen thuissituatie. Maar je ouders zijn er ook niet voor naar school geweest, dus dat kan nog weleens een matig geslaagd voorbeeld zijn. Het komt er op neer dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken en omdat we geen flauw idee hebben van waar we mee bezig zijn op relatiegebied, maken we er al gauw een potje van. Met allerhande relatie-ellende als gevolg. Ruzies, uit elkaar gaan, een vechtscheiding, velen maken het mee in hun leven, want veel relaties gaan geen leven lang mee. Vaak is dat te wijten aan het ontbreken van kennis en vaardigheden op relationeel gebied.

Gelukkig zit er een keerzijde aan de medaille van machteloosheid en onbegrip over relatie-ellende. Doordat dat je er zo van baalt, ontstaat een diep verlangen om meer te weten over de werking van relaties en hoe je die kennis succesvol toe kunt passen in je eigen situatie. Dat is precies wat wordt geadresseerd in het boek Gefeliciteerd met je echtscheiding. In een van de hoofdstukken, ‘Anatomie van een relatie’ wordt uitgelegd hoe een relatie ontstaat, en welke valkuil een grote verliefdheid met zich mee brengt. Nagenoeg iedereen trapt in die valkuil. Vervolgens zit je met de ellende van een niet werkende relatie. Deze valkuil maakt je letterlijk tot een slaaf van de liefde. Verslaafd aan liefde van de ander. En als je dan je ‘shotje’ liefde eens mist, leidt dat tot grote stress. Ter compensatie van je gemis ga je op zoek naar een alternatieve invulling van deze liefde. Bijna niemand realiseert zich de enorme impact van relatie-stress op je leven van alle dag.

Stress helpt je verder
Het maakt een groot verschil in je leven wanneer je leert wat het nut van (relatie) stress is. Hoe merk je dat je stress hebt en wat doe je er dan mee? In Gefeliciteerd met je echtscheiding wordt aan de hand van de Stralen-methode, in zeven stappen uitgelegd hoe je stress in je leven kunt gebruiken als je persoonlijke kompas. Tevens krijg je een aantal geluksstrategieën aangereikt, waaronder OJE en OJO speciaal voor mensen die al gescheiden zijn.

Liefde moet je lerenIs mijn ex leuk?
OJE – Omarm Je Ex en OJO – Omarm Je Opvolger zijn strategieën die in het boek uitgebreid staan beschreven en die voor jezelf het verschil zullen maken. Deze strategieën bieden tegenwicht aan de vervelende en energie verslindende gewoonte om je ex-partner en diens eventuele nieuwe partner, keer op keer, overal de schuld van te geven.
OJE, Omarm Je Ex is een geluksstrategie die je helpt om een beter gevoel te krijgen over jezelf en over je eigen leven. Zeker ook wanneer je ex de grootste schurk of meest onverbeterlijke bitch is die er op deze aarde voorkomt. Want je daar op blijven concentreren, maakt je echt niet gelukkig. Deze strategie bestaat eruit dat je je concentreert op wat er wél goed is aan je ex. Toen je verliefd werd op je ex, keek je ook alleen maar naar de mooie dingen, dus dat het mogelijk is, is bekend. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je opnieuw verliefd wordt. Het enige doel is er voor zorgen dat jij je weer goed gaat voelen door je te concentreren op de leuke dingen aan je ex. Dat helpt je enorm om je stresslevel te verlagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je focus op negatieve zaken leidt tot stress met alle gevolgen van dien.
Uiteraard zijn deze geluksstrategieën ook toepasbaar op andere relaties. OJSM: Omarm je schoonmoeder en OJB: Omarm je baas, leveren geweldige tactieken op om die relaties waar je normaliter over klaagt en die je daarmee meer stress opleveren dan je lief is, enorm te verbeteren. Probeer het maar, je zult versteld staan!

Al met al is het de moeite waar om je te verdiepen in de werking van relaties. Je zult er gelukkiger van worden en je relaties succesvoller.
Meer lezen? Bekijk het inkijkexemplaar van Gefeliciteerd met je echtscheiding.