HSP of Hoog sensitief en burn-out, het komt vaak voor maar het hoeft niet.

HSP of hoog sensitief en burn-out liggen niet altijd in elkaars verlengde. HSP is een zegen als je de signalen begrijpt

Er is niet nieuws onder de zon het zijn gewoon nieuwe termen voor zaken die vroeger als normaal werden beschouwd. Heel veel van onze oude gezegde wijzen naar zaken die we nu afgeleerd hebben. Bijvoorbeeld;

  1. Lange tenen hebben, heeft echt niets te maken met de lengte van iemands tenen
  2. Iets zwaar op de maag liggen, verwijst niet dat er iets in je buik zit. Maar verwijst naar het gevoel als je iets engs doet of iets heel spannend meemaakt.
  3. ergens een nare smaak van krijgen, verteld niet dat je iets hebt gegeten of gedronken wat niet lekker was

Marmot denken aan iets negatiefs voldoende gifWat doe je jezelf aan
De eerste zegt iets dat je het je allemaal nogal aantrekt wat op je afkomt en je moeite hebt om er afstand van te nemen. Je neemt het allemaal nogal persoonlijk. Het tweede dat je voor moeilijkheden staat en dat voel je dan in je maag, of je krijgt er maagpijn van. Het derde is onlangs vastgesteld in een proef waarbij mensen moesten ademen door een apparaat waar de condens van hun adem werd opgevangen. Tijdens deze proef moesten mensen praten of narigheid. Een andere groep mocht er niet over praten maar moest er alleen maar denken. Wat bleek dat na een half uur er in de condens van deze proefpersonen zoveel gif zat dat er een marmot mee om zeep geholpen kon worden.

HSP doe er je voordeel mee!
Waar komt deze fijngevoeligheid nu vandaan en waarom heeft de een het wel en de ander het niet. De fijngevoeligheid zit als het ware bij ons ingebakken en als kind voordat we gingen lopen en praten vertrouwden we alleen daarop. De fijne signalen die er altijd zijn. het is de extra informatie die je meegeeft door iets op een bepaalde manier te zeggen of veel betekenend te zwijgen en een blik werpen naar de ander. Het zijn dit soort communicatie signalen die iedereen afgeeft maar niet iedereen zich daar bewust van is.
De HSP’er herkent veel van deze signalen en laat zich daar sterk door beïnvloeden in zijn laten en doen. En is daardoor veel vatbaarder voor allerlei stress verschijnselen. Daarom is HSP of Hoog sensitief en burn-out zo vaak met elkaar verbonden. Maar dat hoeft niet als je een paar spelregels in acht neemt en begrijpt dat alles, altijd aanwezig is!

HSP hoog sensitief en burn-outHSP en Burn-out
Het feit dat er een fijngevoeligheid is, is een zegen, want dan ben je in staat om allerlei signalen veel eerder op te pakken en heb je veel meer informatie dan iemand die deze signalen niet oppikt. Het wordt dus een zegen als je ermee leert omgaan en het leert te begrijpen. Naast bovenstaande dat alles altijd aanwezig is, is er voor de HSP’er nog iets belangrijks om te weten en dat is dat niets een betekenis heeft behalve de betekenis die je er zelf aan geeft!
Als de HSP’er deze twee zaken gaat inpassen in zijn leven is HSP een zegen om te hebben.

HSP is goed te ‘behandelen’
De HSP’er vangt signalen veel sneller op en dat kan een voordeel worden als de signalen begrepen worden. Dat is de uitdaging waarvoor de HSP’er staat en dat begrijpbaar maken doen wij met het succes switch programma. Daarin zit alles wat een HSP’er nodig heeft om weer vat op zijn leven te krijgen en de schat van HSP in te zetten en zijn voordeel daarmee doen.
TIP: Afschermen is alleen een tijdelijke optie bij HSP, want het gevolg is dat je alleen dan nog rust zult hebben wanneer je in je afscherming zit. Dan houd je jezelf gevangen want de signalen van buiten stoppen nooit en zullen je altijd blijven volgen.

Wat kunnen wij voor u betekenen
Heeft u een uitdaging voor een HSP’er die last heeft van stressklachten of inmiddels is uitgevallen met burn-out depressie of lichamelijke klachten, of onderzoekt u mogelijkheden voor een duurzaam personeelsbeleid, sociale innovatie of mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid en u wilt daarover met ons van gedachte wisselen, stuur dan een mail of bel met +31 (0)168 48 1717. Wij denken graag met u mee en vinden altijd die ‘opening’ die nodig is om weer een stap verder te zetten.