Het nieuwe werken

Het nieuwe werken waar te beginnen

Dit fenomeen hoor ik vaak voorbij komen, en steeds vraag ik dan; wat bedoel je daarmee? Wat is dat nieuwe werken dan? Vaak wordt er bij ‘het nieuwe werken’ verwezen naar flexibel en draadloos werken. Maar is dat het dan? Is dat nieuw?

Voor mij gaat ‘het nieuwe werken’ (HNW) over hele andere dingen en geeft het een visie en richting  over arbeidsverhoudingen en omstandigheden. Gisteren was ik op bezoek bij Henny de Haas van Hoppenbrouwers Elektrotechniek uit Udenhout. Ik was samen met Marina uitgenodigd door de Limes, een sociaal netwerk met als thema ‘het Rijnlands denken’. Henny had een case waarover hij wilde sparren rondom de inrichting van zijn organisatie.

Eigenlijk heeft Hoppenbrouwers haar organisatie al ingericht volgens ‘het nieuwe werken’ zonder dat zij daar  bewust op hebben gefocust. En dat is mooi omdat ‘het nieuwe werken’ ontstaat uit verandering en niet zo zeer vernieuwing. Het is een logisch gevolg, omdat  de huidige inadequate modellen niet brengen wat wenselijk is.
Bij Hoppenbrouwers  gebruiken de afdelingen en medewerkers zoals projectleiders een soort visionboard waardoor hun doelstellingen, uitdagingen en aandachtspunten zichtbaar worden gemaakt. Dit visionbord is prominent aanwezig en is de dagelijks  leidraad voor akties die het team dichter bij de gestelde doelen brengt. Dit is een hele mooie manier om in een oogopslag te zien waar je staat in het proces richting je doelen. En daar gaat wat mij betreft het nieuwe werken ook over. Ownership en zelf de kar trekken richting jouw eigen  doel. Het resultaat een gezond bedrijf weinig ziekteverzuim of verloop en geen burn-out!

Een ander voorbeeld van het nieuwe werken geeft John Martens van de Martens Groep uit Oosterhout. Ook zij hebben teams gevormd die alles met elkaar doen. Zij zijn zelf budgetverantwoordelijk en regelen alles onderling. HRM bestaat niet bij Martens, want je regelt alles in je team. Een heftruck koopt inkoop niet, maar de man of vrouw die er op rijdt, want die weet wat het ding moet doen. Zo is hij of zij dus ook echt betrokken bij het gereedschap wat hij of zij gebruikt. Dit gaat ook op voor machines en alle zaken die nodig zijn om het werk te kunnen doen.

Ik heb een aantal jaren geleden in een team gezeten van Alexander Pechtold waarbij wij met 8 ‘burgers’ tegenover 200 ambtenaren hebben gesproken overeen nieuw kiesstelsel voor Nederland. Eigenlijk was dit ook al ‘het nieuwe werken’. Hoe ga je de BV Nederland zo inrichten dat het efficiënter kan waarbij het lobbyen verdwijnt. Alexander was daar mee bezig en had een dag belegd waarbij wij als burger mee mochten discussiëren over de vorm waarin dit zou kunnen. Soyant detail was dat Alexander uitgerekend die dag bij Balkenende op het matje moest komen omdat Alexander in een interview had gezegd dat hij voor een nieuw kiesstelsel was en dat o.a.Balkenende  (de baas) dit blokkeerde. Dit ruzietje moest natuurlijk worden uitgevochten op de dag dat het juist daar over ging. Zodoende kon Alexander alleen bij de slotconclusie er bij zijn. Maar dat was goed, want daar ging het er juist over, dat wij als 8 burgers een hele andere taal spraken als de 200 ambtenaren. Wij dachten in mogelijkheden en de ambtenaren in wat er allemaal fout zou kunnen gaan. En vooral hoe dat bij hen terug zou kunnen komen.

Ik geloof dat de commotie rond WikiLeaks daar nu ook over gaat. Wij denken dat een ambtenaar er zit om het voor ons zo goed mogelijk te regelen maar dat is niet altijd zo. Ons voorstel toen was om ieder project helemaal te laten uitvoeren door een afspiegeling van de maatschappij en het team daarna op te heffen. Politieke lobby zou dan uitsterven en een hoop zaken zouden veel efficiënter worden uitgevoerd. De Betuwelijn, JSF, HSL en Irak zouden als project een heel andere wending hebben gekregen. Dus werken waaraan gewerkt moet worden zonder bijverschijnselen!

Bij het nieuwe werken gaat het, wat mij betreft vooral daar over; samen werken, het anders inrichten van de organisatie en wat is jouw toegevoegde waarde als individu, aan de organisatie? Waar wil jij staan over xx jaar? Daar overheen plak je de doelstelling van de organisatie en je kijkt of er een mach is. Zou je het andersom doen, dan zou het wel eens kunnen zijn dat de werknemer zijn doel aanpast, zodat het in de ondernemingsdoelstelling past. En dat is niet handig want dan doe je jezelf en de organisatie tekort.

Ik snap dat baanbehoud ook belangrijk is en dat dat misschien wel een doelstelling op zich is. Maar als je echt je passie zou volgen en er voor gaat, is er altijd wel een nieuwe werkgever waar de werknemer kan exalteren. En ja, werving en selectie is kostbaar maar dat kan ook anders ingeregeld worden, zodat dit veel goedkoper zal zijn.

Het nieuwe werken gaat over de juiste man of vrouw op de juiste plaats met een dienstverband dat duurt zolang er toegevoegde waarde is, ondersteund met bijvoorbeeld het visionboard van Henny waarop deze toegevoegde waarde in een oogopslag is te zien. En natuurlijk alle moderne middelen van overal en altijd kunnen werken en voor sommige functies een dienstverband van 24×7.
De werknemer moet werken wanneer hij of zij in de flow zit of piekt. Dan is er een laag ziekteverzuim weinig stress en al helemaal geen burn-out! Vaak zit ik ’s morgens net als nu of  ’s nachts heerlijk te werken omdat ik een goed idee heb of ineens zie waar het naartoe moet met ons bedrijf. Dan werk ik, en rekening houdend met mijn cliënten plan ik mijn werkdag daar omheen. U denkt toch echt niet dat ik iedere week precies 40 uur nodig heb om mijn werk af te krijgen?

Leon Brinkers Burnout specialist en bruggenbouwer de opening www.deopening.nl

Vraag hier onze gratis ziekteverzuim tips op