Het geheim van succes!

Het geheim van succes is eenvoudig toe te passen

Wat maakt dat sommige mensen meer succesvol zijn dan anderen? Zij kennen het geheim van succes!


Wanneer je iets leuks meemaakt of wanneer je ergens enthousiast over bent, loop je vaak over van plezier en wil je dat aan iedereen vertellen. Dat werkt natuurlijk ook op deze manier wanneer je iets naars of vervelends meemaakt. Maar dan voel je je rot en lucht geven aan deze narigheid door er over te praten lucht op. Herken je dat?

Voorbeeld 1
Na een meningsverschil met zijn werkgever besloot Jaap het als eigen baas ZZP’er te gaan proberen. Maar waar ga je beginnen en hoe pak je zo iets aan? Hij besloot om mensen te gaan helpen door zijn expertise te delen in wat hij leuk vond aan zijn vak. Daar beleefde hij veel plezier aan en op enig moment kreeg Jaap zijn eerste betaalde opdracht. Die werd hem gegund, omdat hij in het begin belangeloos zijn kennis had gedeeld en zich ten dienste gesteld had van handeren. Hij had daar iemand enorm goed mee geholpen. Inmiddels is Jaap een paar jaar verder. De onderneming draait goed en de omzet neemt jaarlijks toe.
Het geheim van succes voor Jaap is dat hij regelmatig vertelt hoe tof hij het vindt dat mensen hem opdrachten gunnen. En dat het toch wel stoer is dat na een geslaagde opdracht andere partijen hem benaderen met de vraag “wat jij voor hen voor elkaar gekregen hebt, kun je dat ook voor ons doen?” Het voelt voor Jaap eigenlijk alsof het vanzelf gaat. Het succesvol zijn gaat hem gemakkelijk en als vanzelf af.

Voorbeeld 2
Kees is al wat ouder en heeft vanuit zijn passie voor een nichemarkt een grote onderneming opgebouwd met filialen in binnen- en buitenland. De onderneming is internationaal georiënteerd en heeft weinig last van de wereldwijde crisis. Toch heeft Kees klachten zoals vastzittende schouders en een pijnlijke stijve nek. Deze ondernemer vertelt een heel ander verhaal. Hij klaagt dat zijn medewerkers aan z’n kop zeuren en ze zetten zich niet voldoende in. Het zijn allemaal maar kleine dingen die hem vaak bezighouden, maar al met al is het ondernemen voor hem geen pretje. Als ik vraag of het hem een kick geeft om zijn (hele mooie) auto voor dat enorme bedrijfspand te parkeren, in de wetenschap dat dat allemaal zijn succes is, kijkt hij me vreemd aan. “Nee, zo zie ik dat eigenlijk niet. Ik vind mezelf helemaal niet zo succesvol”.

Het geheim van succes

Het is niet ‘gewoon’ om succesvol te zijn
Kees is al langer bezig en is naar ieders maatstaven bijzonder succesvol. Jaap heeft een booming business en geniet er met volle teugen van. Hij is een succesvolle starter en moet nog maar bewijzen dat hij zijn succes kan bestendigen. Als burn-out expert begeleid ik beiden preventief. Ze vinden het belangrijk dat de stress in hun werk en het leven hen de das niet om doet. Jaap heb ik gewezen op zijn gewoonte om oprecht blij te zijn met nieuwe opdrachten, doorverwijzingen en goede referenties. Ik moedig hem aan daar nog lang mee door te gaan. Succesvol zijn, begint bij je succesvol voelen. Dat is Het geheim van succes!

Kees help ik door samen met hem op zoek te gaan naar zijn successen die hij behaald heeft in zijn leven. Voor hem is het belangrijk om weer te leren om trots te zijn op alles wat hij bereikt heeft. Het is niet gewoon om succesvol te zijn, daar mag je van genieten en dat genieten en vooral benoemen is het geheim van succes voor Kees.
Je kunt alles bereiken wat je kunt bedenken, maar wanneer je je alleen focust op dat wat je nog niet kunt, hebt of bent, ervaar je ondanks al je succes alleen maar dat je nog steeds geen succes hebt.

Hoe ga je jezelf succesvol voelen?
Benoem je successen iedere dag, vier ze, wees er trots op. Leg de lat voor je successen zo laag mogelijk. Het is ook succesvol wanneer je je partner aan het lachen maakt, of wanneer je iets moois hebt gezien of wanneer je met plezier gewerkt hebt, wanneer je een beginnetje hebt gemaakt aan iets waar je tegen op keek, wanneer je een moeilijk gesprek aangegaan bent of juist wanneer je een keer je mond houdt om een ander meer ruimte te geven.

Bovenal voel je je succesvol wanneer je plezier maakt. Plezier is meteen ook het beste preventieve medicijn om stress-gerelateerde klachten zoals burn-out buiten de deur te houden.

Mijn succes moment.
Om het goede voorbeeld te geven wil ik een succes moment waar ik trots op ben en wat ik graag met je wil delen. Open Circles Academy gebruikte mijn verhaal als voorbeeld voor hun studenten. Er zit een superleuk filmpje bij van het moment dat ik voor een volle zaal (800 man) mijn boek
Gefeliciteerd met je burn-out mocht presenteren. Kijk maar eens hoe blij ik ben, terwijl ik het tegelijkertijd heel spannend vind. Maar ik heb het toch maar mooi gedaan! Het geheim voor succes zit in de mooie dingen van het leven!

Marina Schriek

de opening | burn-out specialisten

Meer over Opencircles en de businessbootcamp