Burnout stijging onder advocaten en juristen

Arbeidsongeschiktheid door psychische aandoeningen zoals burn-out stijgt fors onder juristen en advocaten in 2011.

Burnout stijging onder advocaten en juristenMovir maakte onlangs bekend geen winstdelingsuitkering te verstrekken vanwege de enorme toename van 14% aan schade gevallen in 2011. Van de schades onder advocaten zijn psychische klachten de nr. 1 geworden. In maar liefst 41% van de schades ging het in 2011 om psychische aandoeningen.De verzekeraar gaf aan: “de advocatuur gaat gebukt onder een veelheid werkgerelateerde problemen zoals stress, werkdruk, werkbelasting, samenwerkingsproblemen en een moeizame balans tussen werk en privé”.

Burnout stijging onder advocaten en juristen komt niet zomaar uit de lucht vallen

De verzekeraar heeft als reactie op de verhoging van het aantal schade gevallen een website in het leven geroepen waar advocaten een test kunnen doen aan de hand van een aantal stellingen om zo hun stress level te meten. Het geheel is ook bedoeld als financiële prikkel om in komende jaren de kosten te drukken en weer tot winstdeling over te gaan.
De belangenbehartiger van advocaten, Balieplus, is blij met het initiatief van deze verzekeraar. Directeur Paul Paasschens verklaarde: “Het stijgende aantal schademeldingen baart ons zorgen. Het is van groot belang dat onze beroepsgroep ook de komende jaren slagvaardig en daadkrachtig kan blijven. Daarvoor is gezondheid en mentale weerbaarheid een absolute voorwaarde.”
Het is bekend dat de advocatuur niet snel hulp zal zoeken voor stressgerelateerde klachten. Stress wordt algemeen gezien als een bijkomend verschijnsel van het soort werk in de advocatuur of inherent aan het vak. Vooral de ‘niet zeuren’ instelling van deze beroepsgroep zorgt ervoor dat de gestreste advocaat niet snel een opening kan vinden bij zijn of haar collega’s.

De oorzaak van stress gerelateerde klachten onder advocaten zoals burn-out zijn het gevolg van wie ze zijn geworden door hun manier van leren. Het zijn rationele denkers geworden in alles wat zij doen. Advocaten worden net als veel beta wetenschappers geleerd om alles te toetsen en erg in de feiten te zitten. Het staven van feiten is er als het ware ingebakken. Dat deze manier van werken niet erg gezond is en de arbeidsvreugde niet bevorderd is niet nieuw voor de gemiddelde coach. Want die weet dat juist je emoties je alles vertellen. Of je het naar je zin hebt, of je het druk hebt en bijvoorbeeld of je ergens van op kunt laden in je werk.
Het is ook te meten via bijvoorbeeld bio-feedback wat het stresslevel op bepaalde momenten is aan de hand van emoties. Deze emoties zijn als het ware je kompas waarop je je leven en werk kunt regelen. Varen op je eigen interne kompas is alles bepalend voor een leuk en gezond werk en leven. En de bron van deze emoties ligt in je gedachte want daar start alles mee.

Meer informatie of zelf aan de slag met stress en burn-out?
Vul hieronder je naam en email in dan sturen we de informatie naar je toe.


Burnout stijging onder advocaten en juristen is een groter probleem dan we nu kunnen onverzien!