Burn-out of overwerkt in de vakantie

Burn-out of overwerkt in de vakantie

burn-out of overwerkt in de vakantieJe bent burn-out of overwerkt in de vakantie, terwijl je dan eindelijk denkt je zorgen en de werkdruk thuis te laten. Niets is minder waar. Weliswaar heb je vakantie maar dan tijdens deze ontspanningsperiode neemt je lichaam ook eindelijk vakantie. Je interne systeem (je gezondheid en je stresslevels en gedachten aan je werk/problemen) gaat nu in de revisie waardoor je alle stress en je onbalans van de voorgaande periode eindelijk wordt verwerkt. Het resultaat is een vette burn-out.

Waarom burn-out of overwerkt in de vakantie
meestal komt het niet van teveel werk. Wel van het teveel aan werkdruk. Je kunt veel werk hebben maar toch op tijd naar huis gaan. Het werk loslaten en de volgende dag weer gewoon verder gaan. Spreken we van een te hoge werkdruk dan neem je de hoeveelheid werk mee naar huis en probeer je er alles aan te doen om de hoeveelheid werk te verminderen waarmee je steeds verder over je grenzen gaat. Het werk is dan al lang niet meer leuk en je komt eerder leeg dan opgeladen thuis van je werk . Vaak overzie je de hoeveelheid werk ook niet meer en werk je van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie om op adem te komen. Deze vicieuze cirkel is er vaak al een tijdje en er is dan meestal nog geen einde in zicht. Of juist is het enorm belastende project afgerond en ga je lekker op vakantie om tot rust te komen. Lekker de boel achter je te laten met de burn-out of overwerkt in de vakantie als gevolg.

  1. Wat is een burn-out
    een burn-out is een situatie waarin er spraken is van drie zaken (definitie van de opening | burn-out specialisten)
    je kunt de dingen niet meer die je anders bijna op de automatische piloot deed. Zo kan een boekhouder of accountant zijn eigen balans niet meer lezen en weet een manager niet meer hoe hij zijn mensen moet aansturen en ook kent hij zijn KPI’s niet meer of weet ze niet te beoordelen of te realiseren.
  2. Je kunt het geheel niet meer overzien. Dit kan zijn dat je ’s morgens de volgorde van eerst je tanden poetsen dan douchen, aankleden, ontbijten en je spullen pakken voor het werk niet meer op volgorde hebt. Je loopt als een kip zonder kop door het huis en weet niet waar je moet beginnen en dus kruip je vaak dan maar weer je bed in. Ook nu in je vakantie weet je echt niet meer hoe je je caravan achter je auto moet knopen laat staan om deze terug mee naar huis te nemen. Niet doen dan dus.
  3. Het kan zijn dat je uitgeput bent, je bent doodmoe en je wilt alleen maar slapen. Dit kan maar we kennen voldoende cliënten die wel uren lang over het strand of door de bossen kunnen wandelen maar doodmoe worden bij de gedachte om naar hun werk te gaan. Bij het wandelen kunnen ze gedachteloos uren lopen maar bij de gedachte aan hun werk worden ze geconfronteerd om weer op niveau aan de slag te moeten gaan en gezien het bovenstaande kunnen ze dat niet. Het systeem van deze mensen gooit dan de noodrem erop waardoor ze alleen nog kunnen slapen.

Wat te doen bij een burn-out of overwerkt raken in de vakantie.
eerst moet je je ziek melden bij je werkgever of bij je verzekeraar als ondernemer als je deze hebt. Dan ga in je vakantie al aan de slag gaan met je herstel. Meestal zijn er wel mogelijkheden om online of via de telefoon met coaching te beginnen, een afspraak te maken of een goed boek te lezen zoals “Gefeliciteerd met je burn-out” als dat je meer ligt.

Neem ook de tijd om te herstellen en zorg ervoor dat je begrijpt waar het fout is gegaan zodat je niet opnieuw in deze valkuil valt. Probeer zelf actief aan je herstel te werken door te accepteren dat je in een burn-out zit. Veel van de cliënten met een burn-out hadden zichzelf nooit voor kunnen stellen ooit in zo’n situatie terecht te komen. Toch is het er nu en heeft het geen zin om er tegen te vechten of uit te zoeken waar je het hebt laten liggen of wat het heeft veroorzaakt. Je kunt de tijd niet meer terug zetten waardoor heel deze zoektocht geen zin heeft, maar je kunt er wel van leren om het voortaan anders aan te pakken.

Heb je vragen of heb je een werknemer met een burn-out of overwerkt in de vakantie en wil je een snel herstel en hervatting van het werk. Neem dan contact met ons op via 0168 481717 of mail naar info@deopening.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *