Bibliotherapie: Lezen op recept, het werkt!


Bibliotherapie een zeer oude therapie vorm!

Bibliotherapie maakt gebruik van (zelfhulp)boeken als instrument om met name psychische klachten te behandelen of te verminderen. Deze methode is goedkoop en succesvol als er naast het opdoen van kennis een vangnet is om vragen te stellen en onderwerpen verder uit te diepen. Er wordt inmiddels veel onderzoek gedaan naar de effecten van de therapeutische waarden van bibliotherapie en deze zijn bijzonder goed te noemen.

In Groot-Brittannië werken de geestelijke gezondheidszorg en bibliotheken samen en hebben een aantal titels voor de meest uiteenlopende klachten onder de noemer Books on Prescription door het lezen van boeken kun je vaak sneller gevoelens en gedrag veranderen als bij de reguliere methodes doordat de lezer in zijn of haar eigen ‘veiligheid’ aan zichzelf werkt en nieuwe inzichten opdoet.

Bibliotherapie onderdeel van de School of Life
Bibliotherapie zou sowieso een onderdeel moeten zijn voor het opdoen van kennis en materie. Zelfhulpboeken zijn nog steeds de meest gelezen boeken met en groeien jaarlijks gewoon door in aantal.

Bibliotherapie Gefeliciteerd met je burn-out van Marina SchriekLezen is genezen!
In Europa en Amerika is de opkomst van steeds meer praktijken van bibliotherapeuten. Dit zijn bijvoorbeeld coaches maar ook huisartsen en psychologen die leessuggesties geven op grond van iemands persoonlijke situatie of om specifieke symptomen te verlichten. Maar ook om de gezonde persoonlijke ontwikkeling van leven van de cliënt naar een ander niveau te tillen. Meer begrip van chronische stress en burn-out is aan te raden via het boek Gefeliciteerd met je burn-out van Marina Schriek.

Onderzoek
Bibliotherapie is even effectief gebleken als individuele en groepstherapie. Er zijn verschillende effectstudies verschenen waarin bibliotherapie de belangrijkste interventie vormt bij de behandeling van clienten met metname depressie stoornissen waarbij de resultaten niet afweken van de gewoonlijk gevolgde paden.

De onderzoeken vergelijken twee groepen mensen met elkaar een controlegroep en een interventiegroep die bibliotherapie krijgen. Het blijkt dat de effecten nagenoeg hetzelfde zijn wanneer de controle groep de normale behandelingstrajecten krijgen en de interventie groep alleen maar boeken. De beste resultaten zijn te zien wanneer de controlegroep helemaal geen behandeling krijgt (bijvoorbeeld een wachtlijst-controlegroep).

Tussen bibliotherapie en gewone reguliere groeps-, individuele ‘face-to-face’ therapie bestaan opvallend geen verschillen van betekenis. Dit laatste is een interessant resultaat en roept belangrijke vragen op over de kosten en de effectiviteit van reguliere behandelingen in vergelijking met bibliotherapie.

Meer bibliotherapie;
* Relatie problemen Gefeliciteerd met je echtscheidingRelatie porblemen Gefeliciteerd met je echtscheiding van Marina Schriek. Een boek over het succesvol maken hertellen of verwerken van relaties of een relatiebreuk. Bordenvol relatie tips.

Bibliotherapie” border=* depressie De depressie op zijn kop – Cathelijne Wildervanck

* schizofrenie Morgen ben ik een leeuw, hoe ik mijn schizofrenie overwon – Arnhild Lauveng

* rugpijn – Rugpijn Dr. J. Sarno (uitgeverij Kosmos)

*borstkanker – Heel de gewonde genezer – Umut Evren Nefertiti:

One thought on “Bibliotherapie: Lezen op recept, het werkt!

Comments are closed.