Arbeidsvoorwaarden tips; ze zijn de moeite waard om ze onder het licht te houden!

Arbeidsvoorwaarden tips om het leuker te maken en veel geld te besparen voor organisaties

Toen Adecco nog Keser heette, lieten ze de kapper ‘aan huis’ komen en mocht iedereen op kantoor z’n haar laten knippen op kosten van de baas (onbekend of dit bij alle filialen zo was). Het gaf veel gespreksstof en het hele kantoor zat er weer netjes gekapt bij na een ochtendje of middag knippen.

Iets korter geleden en misschien nog wel, vonden de (vaak vrouwelijke) managers bij hetzelfde bureau het leuk om met valentijnsdag boeketjes te laten bezorgen voor alle collega’s, ook werden deze bezorgd bij de filialen waar nauw mee samengewerkt werd. Zo kreeg iedereen op valentijnsdag één of meerdere boeketjes. Het management deed dat gewoon als vriendelijke geste, zonder achterliggende agenda. Het fleurde de boel lekker op en het gaf kleur aan de dag. Veel collega´s lieten de bloemen op kantoor staan zodat het er ook de dagen erna nog leuk uitzag.
Bij een van onze klanten is in de cao opgenomen wat voor begeleiding je krijgt bij verslaving aan drank of drugs of andere verslaving. Ze deden dit al ruim voor de RI&E het probleem onderkende. Alcohol of drugsmisbruik is voor deze organisatie geen reden voor ontslag. In plaats daarvan biedt men gespecialiseerde hulp en een plan van aanpak om weer op het goede spoor te komen. Precies wat je nodig hebt bij een verslaving als je het even zelf niet kunt. Super verstandig, want iedere werknemer weet waar hij met zijn problemen terecht kan voor deskundige hulp!

Oprechte aandacht voor een verminderd ziekteverzuim
Stoelmassage van de opening arbeidsvoorwaarden tipsMet onze dochterorganisatie leveren wij voor bedrijven stoelmassages op locatie. Dit wordt door vele medewerkers bijzonder op prijs gesteld en is meestal in de arbeidsvoorwaarden opgenomen. Daar waar we dat doen is er bij de groep die meedoet aan de massages een lager verzuim meetbaar en worden gezondheidsklachten en of spanningsklachten in een vroeg stadium weggenomen. De stoelmassage levert daar een positieve bijdrage aan , maar vooral met de gevraagde aandacht voor je lijf wordt het verschil gemaakt. Tijdens de twee wekelijkse massage is het veilig om te bespreken dat je bijvoorbeeld wat vaker hoofdpijn hebt dan voorheen. Zo kan onze stoelmasseur eenvoudig een paar huis-tuin-en-keuken tips geven, voordat het klachtenbeeld verergert. Vooral de veiligheid om op je werk ook over privéomstandigheden te spreken met een ‘lifecoach’ maakt het verschil.
Wij hebben onderzoek gedaan naar manieren om KANS (klachten aan nek en schouder) aanzienlijk te verbeteren. Denk bij KANS bijvoorbeeld ook aan hoofdpijn, migraine en verminderde concentratie. Het blijkt dat zelfs bij een lage frequentie, stoelmassage al verbetering brengt en het verzuim positief beïnvloed.

Snipperuren de oplossing voor grijs verzuim
Voor grijs verzuim is het onze suggestie om bijvoorbeeld één of meer vakantiedagen in te leveren en deze te vervangen door snipperuren. Voer 8 of 16 snipperuren in, die je op mag nemen wanneer je een slechte start van de dag hebt, de oppas of je kind is ziek is, of omdat je je roes uit wilt slapen. Medewerkers kunnen dan een beperkt aantal keren wat later beginnen of eerder naar huis gaan zonder dat ze meteen een halve dag op moeten nemen. Deze maatregel is niet al te ingewikkeld. Gewoon een kwestie van wat vakantiedagen omzetten in vrij opneembare uren. De meeste organisaties hebben een toegangscontrole system en deze kan de snipperuren voor je bijhouden.
Op deze manier hoeft een medewerker die vanwege een akkefietje wat extra tijd nodig heeft, zich niet een hele dag ziek te melden. Tegelijkertijd voorkom je nog meer onterechte ziektedagen die de werknemer thuis uitzit, om te verhullen wat er echt aan de hand was. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen voor de vorm hun zogenaamde griepaanval meer verzuimdagen thuis blijven, terwijl ze gewoon moe waren van een te gek feest of een ruzie in de rationele sfeer.

Adem vertrouwen
Omkleedt dit soort regelingen met afspraken die uitgaan van vertrouwen en verantwoordelijkheid van een iedereen. De medewerker maakt zelf de afweging of deze wat later kan beginnen of eerder naar huis kan gaan. Hij lost dit later zelf wel weer op, daar moet je op vertrouwen en sturen op output in plaats van aanwezigheid. De medewerkers zullen dolgelukkig zijn met hun flexibele baas, zonder dat er zure gezichten van collega’s zijn, want ze lossen het samen op.

Vier de mooie momenten met iedereen
Doe eens iets wat niet contractueel is vastgelegd. Vier de lente en geef een zonnige middag vrij. Laat de mensen zelf bepalen of het kan in hun werk. Je kunt dit eenvoudig verantwoorden met de extra inzet die door het jaar heen van mensen wordt geleverd die hun werk ’s avonds nog afmaken. Vier ook successen met elkaar. Laat de productie-afdeling ook meedoen en meegenieten van die nieuwe klant of die mega order. Zij moeten het tenslotte uitvoeren. Wanneer ze weten waarvoor of voor wie ze het doen, gaat het zoveel makkelijker.

Blijf alert
Geef oprechte aandacht aan die medewerkers die nooit te laat komen en ook nooit langer blijven. Ze lijken star en op de klok te werken, maar ze houden zich precies aan de gemaakte afspraken. Ontdek waar deze strikte werkhouding vandaan komt. Werken ze nog steeds graag en met passie bij de organisatie? Vraag hen wat hun werk leuker en waardevoller zou maken en help hen daarbij. Maar het kan ook zijn dat zij de zorg voor een kind of ouder hebben en mantelzorger zijn. Ze kunnen dan niet anders omdat er echt geen ruimte is omdat ze de zorg combineren met werk en er geen ruimte om het anders te doen. Het aantal medewerkers wat de zorg over een ouder, kind of buur combineert met werk neemt vanwege de terugtrekkende overheid alleen maar toe.

Meedenken
Arbeidsvoorwaarden worden vaak als een verworven recht en daarmee als normaal ervaren, zonder echte waardering. Een normaal pakket arbeidsvoorwaarden, aangevuld met de afspraak om steeds te ontdekken hoe het werk nog leuker gemaakt kan worden, vraagt om regelmatige evaluatie en overleg. Uit dit denkproces komen vaak bijzondere arbeidsvoorwaarden naar voren, die veel bijdragen aan een goede en productieve werksfeer die naar verhouding weinig kosten. Zeker de jongere generaties hebben hele andere eisen en wensen dan de babyboomers waarvoor dit soort regels zijn gemaakt.

Heeft u een uitdaging voor uw organisatie of wilt u advies over een probleemgebied, sociale innovatie, PPP, duurzame inzetbaarheid en/of cultuurverandering of streeft u naar een houdbare werkomgeving waarin samenwerken, vertrouwen en innovatie kernbegrippen zijn en u wilt daarover met ons van gedachte wisselen, stuur dan een mail of bel met +31 (0)168 48 1717. Wij denken graag met u mee en vinden altijd die ‘opening’ die nodig is om weer een stap verder te zetten.